Zo kies je de beste kleuren voor je website

De kleuren van je website kunnen een grote impact op je bezoekers hebben. Elke kleurencombinatie kan een verschillende emotie naar boven halen bij je klanten. De kleuren die mensen kiezen voor hun website worden vaak gekozen vanuit persoonlijke voorkeuren of op basis van gevoel. Hoe zorg je er nou voor dat een kleur op je website de juiste emoties naar boven haalt bij jouw (potentiële) klanten?

Kleur psychologie: kleuren en emoties

Blauw

Blauw wordt gezien als een intellectuele kleur die associaties heeft met koelte, communicatie en logica. Het brengt emoties als effectiviteit, loyaliteit en oprechtheid naar boven. Vaak worden dit soort kleuren gebruikt voor de wat serieuzere websites zoals die voor een advocatenkantoor. Ook kunnen verschillende varianten van blauw een verschillend stimulerend effect hebben. Lichtblauw bevordert de concentratie en donkerblauw zorgt voor een stimulatie in het helder denken.

Rood

Rood is een kleur die staat voor kracht, opwinding en warmte. Het is een kleur die echt de aandacht kan grijpen, urgentie aanduidt en de hartslag kan versnellen. Hierdoor kunnen mensen die deze kleur zien sneller actie nemen, wat soms goed kan zijn. Pas wel op, het kan er namelijk ook voor zorgen dat jouw klanten het zien als een gevaar, waardoor ze helemaal geen actie meer ondernemen.

Groen

Als men aan groen denkt dan wordt er al snel gedacht aan vrede en gerustheid. Doordat het een ontspannende kleur is, voelt men zich er vaak positief bij. Het is een kleur zie gemakkelijk door de ogen verwerkt kunnen worden, doordat het midden in het spectrum ligt. Wil je gezondheid en balans uitstralen? Dan is groen de juiste kleur voor jou.

Paars

Als je een rustgevende kleur wilt met een luxe uitstraling, dan is paars de juiste kleur voor jou. Het is een bewustzijn stimulerende kleur die visie en waarheid benadrukt. Wel kan paars, als het buitensporig wordt gebruikt, ervoor zorgen dat jouw klanten langer doen over het maken van een keuze.

Oranje

Oranje is een stimulerende kleur die zowel emotionele reacties als fysieke reacties naar boven kan brengen. De kleur wordt geassocieerd met passie, veiligheid, warmte en plezier. Dit is ook de reden waarom wij werken met oranje kleuren in onze website.

Wit

Wit is een eenvoudige kleur die staat voor zuiverheid en helderheid. Het wordt vaak geassocieerd met efficiëntie en verfijning. Het is een kleur die vaak als achtergrond van een website gebruikt wordt. Het is een makkelijke kleur om contrast naar voren te brengen.

Zwart

Zwart is een zeer dominante kleur dat staat voor efficiëntie en wijsheid. Als je een luxe uitstraling wilt hebben op je website, dan is zwart een goede kleur om te kiezen. Ook is het een goede kleur om een sterk contrast te creëren.